Bilder & historiska ögonblick

Från Själsö tennisförening

Byte stängselstolpar 2020

I 24 år har de stolpar som håller upp det omgivande stängslet/nätet tjänat vår verksamhet men nu har stolparna börjat rosta sönder och vi bytte stolparna till kortsidorna under påsken 2019. Nu är det dags att ta sig an även långsidorna och här följer en beskrivning av hur vi gick tillväga och som med fördel kan användas för framtida jobb.

I korthet kan arbetet uppdelas i tre faser:

  1. Kapning av VARANNAN stolpe (så att resterande håller uppe nätet) med kapsåg.
  2. Borrning med max 45mm-borr (gärna 50 cm lång) och ordentlig maskin.
  3. Gjutning av dubb (=fästen som gjuts fast i de hål man har borrat – på dessa dubbar träs stolparna på)
  4. Stolparna monteras på dubben och nätet fästs på de nya stolparna.

…därefter börjar man om från punkt 1 för att avsluta den resterande hälften. Här följer en mera ingående beskrivning med tips.

Kapning av stolpar

Här krävs en såg som kan ta sig igenom 3 mm metall, typ tigersåg eller vinkelslip. Viktigt är att man kapar hela vägen nera.

Här ser vi hur stolpen har kapats nästan hela vägen ner till den gamla gjutningen. Stolpen kommer att stå kvar eftersom man endast kapar varannan stolpe! Stolpen kan med en mans handkraft enkelt lyftas åt sidan.

Borrning med grov borr

Här handlar det om att borra RAKT och ned i det metallrör som blev kvar i marken i punkt 1. Borret får alltså inte vara för grovt (max 45 mm) men ej heller för tunt eftersom dubben då kommer att sitta sämre. Sommaren 2020 borrade vi med 38mm-borr:

Med rätt borrmaskin (att hyra på tex Cramo) borrar man klart på ett par minuter. Marken är full av hemligheter och det finns en hel del vatten och gegga som skall upp.

Gjutning av dubb

Detta är det mest tidskrävande momentet. Det första som sker är att vi drar upp ett riktsnöre på utsidan av dubben. Här ser man hur snöret löper hela vägen:

Det allra viktigaste dock, är att dubben är helt lodrät, vilket garanteras med vattenpass. Är den minsta sne så kommer utslaget uppe i stolpen att slå stort. Som bilden visar så kan man tillfälligt fixera dubben med tving och ex. en stolpe eller regel av något slag så att man kan överblicka helheten.

Nu är det dags att blanda finbetong enligt paketets proportioner. Lämpligen använder man en rejäl visp som klarar betongen och en därtill hörande blandarmaskin (vanlig skruvdragare orkar knappast).

När det är klart så tar men en dubb i taget: tvingen tas bort och dubben lyfts ur. Med hjälp av en tratt petar man ner betongen (en pinne av något slag är bra för att packa/peta) i tratten och därmed rakt ner i det hål man har borrat.

Dubben knackas ner försiktigt med en hammare och vill man korrigera avståndet till snöret så bör man notera att man kan rotera den 90 grader i taget för att på så sätt erhålla olika avstånd till snöret.

Här liten film hur man jobbar med gjutning och montering dubb.

Viktigt kontrollera med vattenpass att dubben är absolut lodrät!

Har man betong över så kan man med fördel “padda” runt fästet invid marken så att det ger bättre stabilitet. När dubben sitter som den skall så fixerar man den ånyo med tving och stolpe så att den får härda. Ett tips här är att säkerställa att nätet/stängslet INTE lutar emot dubben. Det kan man göra genom att staga upp stängslet tillfälligt med reglar eller ordentliga grenar som naturen har att erbjuda:

Nu skall dubben härda och kan man låta det ske i åtminstone två dygn så är det bra.

Montering stolpar och nät

När dubben har härdat så är det dags att trä på stolparna på dubben. Längde på stolparna måste stämma och skall den kapas så måste det ske i rätt ände! Var uppmärksam hur de förborrade hålen sitter. Dessutom är stolpen öppen i ena sidan vilket är uppåt. Stolparna skruvas fast nedtill och eventuellt måste man borra igenom för att bult och mutter kan skruvas igenom.

Nätet kan nu fästas medelst märlor/fäststift på samma sätt som nätet i övrigt har satts fast. Lämpligen/förhoppningsvis använder man de förborrade hålen i stolparna, annars får man borra upp nya hål.

Om det är första gången man har gjort detta så har man en “runda” kvar och börjar om från början av denna instruktion. Är det andra omgången så är man klar eftersom alla stolpar är (bör vara) gjorda.

Ommålning 31 juli – 3 augusti 2017

Så efter många års planering och sparande började vi ommålningen av tennisbanan som med största sannolikhet inte målats om sedan 1993 (d.v.s. 24 år sedan). Ca 50% av färgen var borta. Efter nästan tre dagars arbete (en dag spolning med högtryck av en man, nästan två dagars målning av fem man), 63 liter oxidröd, 75 liter kromgrön och 2 liter vit färg stod den klar. Vi underskattade helt klart färgåtgången som hamnade på dryga 4 kvm/liter (normalt 8 kvm/liter färg). Totalt gick det hela på 22000 kronor (inkl material ca 2200 kr). Färgen levererades från Wisby Färgcenter och den 30%-iga rabatten besparade oss ca 10 000 kr. De var snabba i vändningarna och bröt ny färg snabbt. Den oxidröda var en basfärg och behövde inte brytas men den kromgröna var bruten. Märket på färgen var Teknos Panu husfärg som även har vidhäftningsförmåga på plåt, zink och mineraliska material.

Vi fick ta paus en dag i ommålningen p.g.a. regn. I övrigt hade vi tur med vädret. Linjerna målades med två tekniker: Inges frihand och Magnus, Fredriks kombinerade snörslå samt tejpning som fungerade mycket väl.

Inge målar rutinerat på frihand.

Premiärspel med syskonen Backlund och Christiansson

Banan efter spolningen

Banan efter “uppruggning” och högtryckstvätt (Cramo, trefas)

Carl Lehmann fascineras av maskinen

Magnus Davidsson inspekterar precisionen i linjerna. Carl Lehmann tittar på.

Fredrik Christiansson tar de allra sista målartagen innan banan är helt klar.

Resultatet! Vilket lyft!

Allra första testet med högtryckstvätten!

Christoffer Christiansson sopar undan

Bröderna Christiansson och Magnus Davidsson i aktion

Far (Hans) och son (Magnus) Davidsson före första penseldraget!

Henrik Lehmann är segerviss (storebror Carl målar till höger)

Vi prioriterade det röda och märkte snabbat att färgen inte skulle räcka.

Framtidens stjärnor kontrollerar banan inför säsongen 2016/2017:

Historiska ögonblick

Björn Borg i Wimbledonfinalen 1977

McEnroe vansinning Stockholm Open 1984

Magi av Roger Federer

1 tanke kring ”Bilder & historiska ögonblick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.